Groen gras na de hitte

In de tuinNo Comments

You Are Here:Groen gras na de hitte

Door de hete zomer zonder neerslag heeft het gras in Nederland aardig wat te verduren gehad. De gevolgen van deze absurde weersverschijnselen hebben niet positief uitgepakt voor het gras. Weinig water is namelijk niet goed voor het gras. Op veel plekken in Nederland is het gras dan ook beschadigd en zijn er kale plekken ontstaan. Op deze open plekken kunnen onkruiden of ongewenst gras snel naar boven komen. Om het gras weer te voorzien van zijn natuurlijke kleur en conditie, bestaan er graszoden.

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn dunne plakken bestaande uit gras en grond. Een graszode bestaat uit bovengrondse plantendelen met daaronder een laag van weinig aarde en wortels van gras. Deze plakken worden met name gebruikt om gazons of grote oppervlakten met gras te voorzien. Het kweken van graszoden gebeurt op grote oppervlakken. Dit gras wordt na ongeveer een jaar geoogst. Binnen dit jaar heeft het gras de mogelijkheid om goed en stevig te worden. Dit is belangrijk omdat het gras op een andere plek weer door moet groeien en het oude gras moet vervangen.

De voordelen van graszoden

  1. Graszoden zijn in vergelijking met andere bodembedekkers goedkoper.
  2. Graszoden zijn makkelijk aan te leggen. De tijd die voor het aanleggen wordt gebruikt is dan ook relatief kort.
  3. Gras is erg flexibel en kan in elke mogelijke vorm gesneden worden. Mochten er heuvels of aparte hoeken in een tuin liggen is dit voor graszoden geen probleem.
  4. Er ligt direct een nieuwe grasmat op het gazon. Na 3 weken van aanleg kan er volop gebruik van worden gemaakt. Bij graszaad is de groeitijd veel langer.
  5. Door het dichte wortelpakket maakt onkruid weinig kans om nog naar het oppervlak te komen. Bij het gebruik van graszaad kunnen vogels het zaad wegpikken, waardoor het gras niet evenredig verdeeld wordt.

Welke soorten graszoden zijn er

Er zijn 3 verschillende soort graszoden. Elk type heeft dan ook zijn eigen kwaliteiten en aandacht nodig.
Speelgazon; dit type graszode is met name geschikt voor kinderen. Dit type graszode is erg sterk, herstelt snel en kan tegen een stootje. Voor tuinen met speeltoestellen is dit type perfect.
Premium speelgazon graszoden; het verschil tussen het ‘gewone’ speelgazon en het premium speelgazon is dat het premium speelgazon langer op het land heeft gelegen. Dit is nog sterker en zorgt voor een topkwaliteit graszode.
Schaduwgras; dit type graszode is perfect voor gazons die (voor een deel) in de schaduw liggen. Dit gras groeit prima op plekken waar minder zon komt. Echter groeit dit nog beter op plekken waar veel zon komt.

About the author:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Top