Vergeet ook niet het onderhoud van je dak

Werk / BedrijvenNo Comments

You Are Here:Vergeet ook niet het onderhoud van je dak

Heerlijk toch, een dak boven je hoofd. Maar naast de wekelijkse schoonmaak van alle ruimtes in je woning en het onderhoud van je tuin, is het ook noodzakelijk regelmatig het dak van je woning te onderhouden. Op deze manier kan je tijdig schade ontdekken laten verhelpen en voorkom je andere ongemakken, zoals verstopping van de dakgoot door bladeren en ander afval. Wat je precies moet doen om het dak te onderhouden, hangt af van het soort dak en de dakbedekking van je huis.

Schuin dak

De staat van een schuin dak kan je op twee manieren controleren. Doe het zolderraampje open, ga op een verhoging staan en kijk of je via het raam kan zien of de dakpannen allemaal nog goed op hun plek liggen en of er een aantal exemplaren beschadigd zijn. Als dit zo is, kan je het beste alsnog zelf het dak op gaan om de pannen goed te leggen en te vervangen of huur een specialist in. Als je geen last hebt van hoogtevrees, is het verstandig om een stevige ladder of steiger te gebruiken om zelf het dak op te gaan en de staat van alle dakpannen te controleren. Kijk daarnaast goed of het water naar beneden stroomt en niet tussen de dakpannen verdwijnt. Als dit wel zo is, dan is er waarschijnlijk sprake van lekkage die je zo snel mogelijk moet (laten) verhelpen. Vergeet daarnaast ook niet de rommel uit de dakgoot te halen en mos te verwijderen.

Plat dak

Bij een plat dak is er vaak sprake van mos dat zich stevig in het dak heeft vastgebeten. Het is verstandig om dit in ieder geval twee keer per jaar te verwijderen. De wortels van mos kunnen namelijk de dakbedekking beschadigen. Op den duur kan je bij hardnekkig mos last krijgen van scheuren in het dak. Hiervoor gebruik je een hogedrukreiniger, de stukken mos die hierna nog blijven zitten verwijder je met speciale reiniger. Check daarnaast of het dak (vergeet ook niet de randen) nog in goede staat is en maak ook hier de dakgoot goed schoon. Schep als het vuil uit de goot en spoel het vervolgens nog een aantal keer goed door met een tuinslang.

Groen dak

Het onderhouden van een sedumdak gaat net even iets anders. De bedekking van dit dak bestaat uit allemaal kleine vetplantjes. Deze redden zich prima in alle weersomstandigheden, maar ze hebben wel een beetje verzorging nodig om te overleven. Zo is het aan te raden om ze minstens twee keer in het jaar wat groendakvoeding te geven. Haal ook gelijk al het onkruid en ander vuil weg en vul lege gaten op met nieuwe vetplantjes. Er zijn bij de specialist ook pakketten te koop met alle benodigdheden om je groene dak in goede staat te houden.

About the author:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Top