Dit is het geheim van een stralend groen gazon

In de tuinNo Comments

You Are Here:Dit is het geheim van een stralend groen gazon

Het gazon is één van de belangrijkste onderdelen van de tuin. Het beslaat in de meeste tuinen een groot oppervlak en is daarom een bepalende factor in de uitstraling van de tuin. Omdat het gazon een belangrijke rol speelt is het van groot belang dat het gazon in goede staat is. Echter. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk blijkt dat het verzorgen en onderhouden van een gazon best lastig en tijdrovend is. Toch is een stralend groen gazon geen onmogelijke opgave, ook niet als het een speelgazon betreft. Wij vertellen je hoe je een prachtig groen gazon creëert.

Gazonaanleg

Een bepalende factor in de levensduur van het gazon is de aanleg van het gazon. Als een gazon niet op de juiste wijze wordt aangelegd, kan dat verschillende problemen tot gevolg hebben. Of je nou kiest voor gazonaanleg met graszoden of gazonaanleg met graszaad, het is van groot belang dat de bodem vrij is van rommel en een losse structuur heeft, goed geëgaliseerd wordt en voldoende meststoffen bevat. Na het aanleggen van het gazon is het belangrijk dat het gazon voldoende water krijgt. Het is af te raden om het gazon in de eerste weken na de aanleg te betreden. Dit kan de zoden of de jonge grassprieten beschadigen. Na 3 á 4 weken kan het gazon weer gebruikt worden.

Gazononderhoud

Het onderhouden van het gazon bestaat niet alleen uit het maaien. Het gazon moet ook regelmatig bemest en belucht worden. Het bemesten van het gazon zorgt ervoor dat de bodem altijd voldoende voedingsstoffen bevat om nieuwe grassprieten te groeien. Het beluchten zorgt ervoor dat zuurstof de grond kan binnendringen. De wortels van het gazon hebben deze zuurstof nodig om voedingsstoffen en water beter op te kunnen nemen. Beluchten voorkomt tevens dat er verdichting ontstaat, met grote plassen water tot gevolg. Als laatste is het belangrijk dat het gazon 1 á 2 keer per jaar geverticuteerd wordt. Het verticuteren zorgt ervoor dat de dichte laag mos en dood gras van het gazon verwijderd wordt, zodat de voedingsstoffen de bodem weer binnen kunnen dringen en er nieuwe grassprieten kunnen groeien.

Gazonwerkzaamheden uitbesteden aan een professional

Het aanleggen en onderhouden van een gazon is een flinke klus die veel specifieke kennis vereist. Heb je geen groene vingers of ontbreekt het je aan de tijd en energie om deze werkzaamheden zelf uit te voeren? Dan is het aan te raden om het uit te besteden aan een gespecialiseerd hoveniersbedrijf. Door jouw gazonaanleg en gazononderhoud uit te besteden aan een hoveniersbedrijf weet je zeker dat de werkzaamheden op de juiste wijze worden uitgevoerd en kan jij altijd direct genieten van een stralend groen gazon.

About the author:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Top