Een mediterrane tuin creëren in je eigen achtertuin? Hou dat vakantiegevoel vast in je eigen achtertuin. Er zijn veel mediterrane planten die het ook prima doen in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bekende lavendel. In dit artikel lees je meer over de tuin aankleding die past bij het mediterrane gevoel.

Mediterrane planten komen van oorsprong uit de warmere delen van Europa. Ze groeien voornamelijk in het Middellandse zeegebied. Denk maar eens aan de mooie palm- en olijfbomen die je op vakantie tegenkomt. 

Planten

De mooiste planten voor in een mediterrane tuin:

  • Oleander
  • Lavendel
  • Afrikaanse lelie
  • Bamboe
  • Palmboom
  • Olijfboom
  • Toscaanse jasmijn
  • Eucalyptus
  • Vijg
  • Bananenboom

Mediterrane kruiden in je tuin

Reserveer een plekje in je tuin voor je eigen mediterrane kruiden, zoals rozemarijn, tijm en basilicum. Je kunt deze kruiden ook planten in terracotta kleurige bloempotten, om nog meer dat heerlijke zomergevoel naar je achtertuin te brengen.

Werken met hoogtes

Probeer te werken met verschillende hoogtes. Je tuin krijgt hierdoor een dynamischer gevoel. Bovendien zit je wat meer beschut en heb je meer privacy. Plaats een mooie perzische slaapboom. Deze boom is winterhard, maar heeft wel een zonnige standplaats nodig. De mooie groene bladeren en roze bloemen zullen een aanvulling in de tuin zijn. Laat ook eens een mooie klimplant tegen je schutting of muur groeien. De toscaanse jasmijn is er in het wit en het geel. De kleuren sluiten perfect aan bij dit thema. Bovendien is deze plant winterhard en behoudt zijn groene blad in de winter.

Lavendel in je mediterrane tuin

Laat je tuin lekker ruiken door bosjes lavendel in de tuin terug te laten komen. De plant heeft niet veel onderhoud nodig, maar niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen. Zet de lavendel op een zonnige plek in je border of een mooie pot. De mooie paarse bloemetjes ruiken niet alleen lekker in je tuin, maar kunnen gedroogd in een stoffen zakje bewaard worden tussen je kleding. Je kast zal altijd lekker ruiken. 

Tegels in warme kleuren

Een typisch kenmerk van een mediterrane tuin zijn de stenen in warme kleuren. De populaire flagstone tegels passen heel goed in deze sfeer. Een combinatie van geel of wit grind met mooie zandgele tegels. Creëer een terrasafscheiding door andere tegels te gebruiken zoals de kleurrijke mozaïek portugese tegels. 

Aankleding

Maak je tuin af met mooie aankleding die hierbij passen. Mooie italiaanse potten en griekse kruiken. Schilder de schuur in de tuin een terracotta kleur. Dit hoeft niet netjes te gebeuren. Creëer een authentieke look door zichtbare strepen te maken. Een mediterrane tuin bestaat uit natuurlijke materialen. Gevlochten riet, onbewerkt hout en oneffen klei. Zet een mooie rieten tuinset op een buitenvloerkleed die er helemaal bij past.