De Rhododendron is een veelzijdige plant die komt in verschillende kleuren en formaten. Ook is het een erg veeleisende plant die specifieke zorg nodig heeft. Het fleurt je tuin sowieso op, maar er zit een duister randje aan deze complexe plant.

VOC

De sierlijke plant werd door Nederlandse handelaren vanuit Batavia in het huidige Indonesië meegenomen naar Nederland voor de VOC. Door de kolonie in Indonesië konden Nederlanders ineens veel makkelijker en goedkoper handelen met allerlei Aziatische landen. De Rhododendron komt van oorsprong uit Japan en wordt daar ondertussen al 2000 jaar gekweekt. Het is opvallend dat de plant zoveel gekweekt wordt in Azië, omdat deze in China verbonden is met gedoemde liefde. Daarnaast werden ze ook vaak als oorlogswapen ingezet.

Oorlogswapen

Rhododendron is een geniepige moordenaar. De schone schijn wordt flink opgehouden door hoe mooi de plant is, maar het sap van de plant is giftig voor mensen en dieren. Bij inname door mensen kunnen er problemen opkomen in het spijsverteringssysteem, het hart en het centrale zenuwstelsel. Als dieren de plant eten dan is de kans groot dat ze zullen overlijden. Doordat de plant ook in de winter groen blad behoudt, trekt het geiten en schapen aan die dan verder nog weinig eten kunnen vinden. Dankzij deze winterhardheid blijft de Rhododendron dus een sluipmoordenaar.

Traditioneel medicijn

Ondanks de giftigheid van het sap van de plant, kunnen sommige onderdelen wel degelijk gebruikt worden om ongemakkelijkheden te verhelpen. In traditionele geneeskunde werd de plant gebruikt om pijn, ontstekingen, verkoudheid, huidaandoeningen en spijsverteringsproblemen op te lossen. Uit recent onderzoek is gebleken dat de plant inderdaad helpt bij ontstekingen en pijn, wat maar weer laat zien dat zo’n moordend mooi plantje toch ook ongelooflijk veel pit in zich heeft zitten.

Genen

Dankzij de bekendheid en schoonheid van de plant, is er veel onderzoek gedaan naar de genen van de Rhododendron. Zo hebben Victoriaanse veredelaars ongelooflijk veel geschreven over deze mooie plant, waardoor verzamelaars het gevecht aan konden gaan met de natuur en hebben geprobeerd om uitgestorven Rhododendron soorten terug te krijgen uit het graf. Met de steeds beter wordende technieken zou het zo maar eens mogelijk zijn dat het flinke aanbod van Rhododendron soorten nog extra zal toenemen met soorten die lang geleden al verloren leken.

Onze tuinen

Al met al heeft de Rhododendron dus veel te eisen, maar dat mag zo’n sierlijke plant met zoveel eigenschappen natuurlijk ook wel doen. Al met al zal deze plant jouw tuin het hele jaar door een mooie uitstraling geven, dan neem je de rest al snel voor lief.